2012. december 1., szombat

Matolcsy a Heti Válaszban - Nemzetgazdasági Kalauz Stopposoknak


Novemberi csütörtök reggel, mindjárt hétvége, valamit mondani kell, gondolta Matolcsy, majd a reggeli kávé elfogyasztása után beült az árnyékszékre, és kezébe vette a a Foreign Affairs frissen bedobott példányát. Megnézte a képeket, a szövegekkel nem nagyon bajlódott, mert angolul van, és még mivel még mindig nem jött az "ihlet" a klozettpapírok mellé bedobott Galaxis Utikalauz Stopposoknak, című Douglas Adams könyvet kezdte fellapozni. - Hmm.. ez jó - gondolta, s mivel végzett- megtörölte alfelét, majd a fürdőszobai melegvíztől párásodó szemüvegét -ügyelve arra, hogy ezt két külön papírral tegye-, felállt, elkészült, ivott egy forró gőzőlgő teát, és elindult munkába.


Aznap egy Heti Válasz interjú várt rá, ahol a nemzeközi gazdasági trendekről kívánt volna beszélni,a reggeli olvasmány azonban kissé belefurakodott elméjébe.
A dőlt betűk az interjúból származnak, a kékkel írottak az interjúból nagy valószínűséggel kicenzúrázott részek, a Galaxis Utikalauz stopposoknak bejegyzései, és egyéb pld. saját vélemények.
"Matolcsy szerint az Egyesült Államok "kifejlesztett egy technológiát, amely az élő szervezet működésén alapul és képes adatokból dolgokat és dolgokból adatokat előállítani. Már működnek a jövő kis gyárai az Egyesült Államok, Kenya, Afganisztán, Dél-Afrika, Norvégia és a Benelux-országok területén, ahol amerikai programokkal és alapanyagból készítenek gépeket, bútorokat, autókat, repülőket, hajókat, épületeket: bárhol, bármit, bármikor."  Ezt az technológiát   a valószínűtlenségi hajtómű fogja majd működtetni, valamint a bisztrometikai hajtómű. A neves tudós Sztaribalfaszt szerint ugyanis egy számlakönyvben a valóság és a képzelet olyan lényegi szinten ütközik, hogy mind a kettő a másik tulajdonságai veszi fel, és így bizonyos paramétereken belül minden elképzelhető. Egy tudós rájött, hogy először ki kell számolni, mennyire valószínűtlen a megépítése, majd ezt a számot betáplálni a véges valószínűtlenségi generátorba, egy csésze forró, gőzölgő teát tölteni neki. Így is tett, és meglepetéssel konstatálta, hogy sikerült a semmiből megalkotnia a sokak által régen keresett Végtelen Valószínűtlenség Generátort. Nemzezetgazdásgi IMF megszorító csomagunk részét épp ezért képzik a pénztárgépek, számlakönyvek megcsipszelése és online bevezetése, valamint az energiaszolgáltató szektorok állami kézbe vétele. (Mol és most az E.ON). Ezáltal nemcsak, hogy adatokból dolgokat, de anyagokból más anyagokat is lehetséges lesz szintetizálni. Például a kínaik tudnak már most üres PET palackbó Adibos pulóvert gyártani, de ezen az elven mi, egy cserép petúniából, akár bálnát is tudnánk előállítani.

"A ma használt tárgyak nagy részét otthon állítják majd elő, a nagyobbakat pedig majd a szomszédban" - teszi hozzá Matolcsy" Ilyen lesz például a nutrimetikus italszintetizátor, ami nevével ellentétben nem egy , a lakodalmakra kifejlesztett zene- és italszolszáltató autómata, hanem A Táp-O-Matnak elnevezett gépezet, mely  bármilyen italt képes előállítani a felhasználó ízlésének és metabolizmusának megfelelően."Mit kell tennünk?" - veti fel a kérdést a miniszter. Először is felismerni a kockázatokat és a lehetőségeket. Arthur Dent világhírű asztonautának példásul sikerült lefagyasztani az űrhajó egész számítógépes rendszerét, amikor teát akar készíteni a táp-o-mattal. Vigyázni kell tehát, főleg a kockázatokkal, mivel a valószínűtlenségi hajtúmű, bármilyen valószínűtlen kijelentéseket is generálhat.

"Kell azonban egy terv arra is, hogy mi az, ami nem gyártható le digitálisan. Szerinte ezek az ízes magyar élelmiszerek, a turizmus élményei, a gyógyítás, a személyre szabott szolgáltatások, a képességek, a tudás fejlesztése."
Ilyen remek ötlet pld. a MVP pajzs, melynek ényege, hogy a bizonyos dolgokat ugyan nem lehet láthatatlanná tenni, sem eltakarni, de ha meggyőzzük a szemlélőt, hogy a tárgy Másvalaki Problémája (MVP), akkor egész egyszerűen nem vesz tudomást a létezéséről. A szeme látja, de az agya nem hajlandó felfogni. Így például a nemzetgazdasági hiányt, az inflációt, korrupciót, vagy bérkompenzáció elmaradását remekül lehetne kezelni, és az IMF  és az egész EU szemében is végre bebizonyíthatnánk, hogy Magyarország nem enged, hanem kér, és jár neki.


"A miniszter szerint kell egy állandóan figyelő intézményrendszer, ami éjjel-nappal követi a digitális átállás különböző szakaszait. "Erre legmegfelőbb példa a külföldőn már működő Szíriusz Kibernetikai Társaság, melynek termékei   a saját személyiséggel ellátott számítógépek, ajtók és liftek, a légkondicionáló rendszer, és a Táp-O-Mat. A társaság által fejlesztett eszközök jelenleg sajnos nem minden esetben találtak a legnagyobb megelégedésre. A cég legjövedelmezőbb ágazata a panaszfelvevő irodák.

Tisztelt Matolcsy Úr, ha lesz ilyen állandóan figyelő intézményrendszer, oda én is szeretnék jelentkezni, mint állandó megfigyelő, vagymi. Előzetesen érdeklődnék, hogy mik a felvételi kritériumok, és mi a munkakör leírása.

A blog ötletének forrása, köszönettel: http://szabotazs.blog.hu/2012/11/29/plagiumgyanu_matolcsy_gyorgy#comment-form
egyéb felhasznált források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Galaxis_%C3%BAtikalauz_stopposoknak_technol%C3%B3gi%C3%A1ja#Nutrimatikus_italszintetiz.C3.A1tor

http://index.hu/gazdasag/2012/11/29/matolcsy_at_kell_allnunk_az_uj_vilagrendre/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése